Γιατί να συνδέσετε τα ακουστικά σας στο Διαδίκτυο;
19/01/2021

Είναι η διατροφή σας κατάλληλη για την υγεία της ακοής σας;

Τι κοινό έχουν οι μπανάνες, το σπανάκι, τα φιστίκια και η μαύρη σοκολάτα; Είναι μεταξύ των τροφών που περιέχουν θρεπτικά συστατικά που συνδέονται με την υγεία της ακοής. Αν και κανένα θρεπτικό συστατικό δεν αποτελεί το κλειδί για την καλή υγεία ή την πρόληψη ασθενειών, η σωστή κατανάλωση βοηθάει στη συνολική υγεία και μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου απώλειας ακοής.

Υγιής διατροφή, υγιής ακοή

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι δίαιτες που δίνουν προτεραιότητα σε φρούτα και λαχανικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο απώλειας ακοής κατά τουλάχιστον 30%1. Οι γυναίκες που ακολούθησαν δίαιτες που προτιμούν φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, άπαχο κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, και περιορίζουν το νάτριο, τη ζάχαρη και το λίπος ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν απώλεια ακοής από τις γυναίκες των οποίων τα διατροφικά πρότυπα μοιάζουν λιγότερο με αυτές τις υγιεινές επιλογές.Αρκετές δημοφιλείς δίαιτες υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της μεσογειακής διατροφής, έχουν βρεθεί ότι προστατεύουν από την απώλεια ακοής2. Αυτές οι δίαιτες δίνουν έμφαση σε φυτικές τροφές, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς. Το βούτυρο αντικαθίσταται με υγιεινά λίπη όπως το ελαιόλαδο. Αντί για αλάτι, χρησιμοποιούνται βότανα και μπαχαρικά για τη γεύση των τροφίμων. Η κατανάλωση ψαριών και πουλερικών ενθαρρύνεται ενώ το κόκκινο κρέας περιορίζεται. Στο δείπνο επιτρέπεται ένα ποτήρι κρασί ή ένα υποκατάστατο κόκκινου χυμού σταφυλιών. Όλοι προτείνουν τον περιορισμό των κόκκινων κρεάτων, των μεταποιημένων τροφίμων και των ζαχαρούχων ποτών.

Συμβουλές για θρεπτικά συστατικά που αξίζει να ακούσετε

Η υγιεινή διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της καλής υγείας. Σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση, η καλή διατροφή μπορεί να αυξήσει την ανοσία, να μειώσει την ευαισθησία σε ασθένειες και να αυξήσει την ενέργεια, άρα και την  παραγωγικότητα3. Όταν η διατροφή είναι ισορροπημένη, λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία το σώμα σας χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά. Τέσσερα μέταλλα, διαθέσιμα σε μια ποικιλία τροφίμων έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την υγεία της ακοής4.

Κάλιο

Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση του υγρού στους ιστούς του σώματος και στο αίμα. Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα υγρών τείνουν να μειώνονται. Η πτώση των επιπέδων υγρών στο εσωτερικό αυτί θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας για απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία. Το υγρό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη λειτουργία του κοχλία, το τμήμα του αυτιού σε σχήμα πηνίου γεμάτο με ειδικά υγρά που είναι σημαντικά για τη διαδικασία της ακοής.Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι: πατάτες, σπανάκι, φασόλια lima, ντομάτες, σταφίδες, βερίκοκα, μπανάνες, πεπόνια, πορτοκάλια, γιαούρτι και γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ισχυρό μέταλλο που μεταβολίζει τα θρεπτικά συστατικά, διατηρεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μεγαλώνει και επιδιορθώνει τους ιστούς του σώματος. Ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ο ψευδάργυρος βοηθά στην προστασία από μικρόβια συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν κρυολόγημα που μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του αυτιού. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε κύτταρα σε όλο το σώμα, αλλά το εσωτερικό αυτί περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση ψευδαργύρου. Μελέτες αναφέρουν σχέση μεταξύ της έλλειψης ψευδαργύρου και των εμβοών5, ενός συνεχούς βουητού στα αυτιά.

Μπορείτε να βρείτε ψευδάργυρο σε διάφορα κρέατα, ειδικά κόκκινο κρέας και κοτόπουλο, ρεβίθια, φακές, φασόλια, ξηρούς καρπούς, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Φολικό οξύ

Το φολικό οξύ, μία από τις βιταμίνες Β, βοηθά στη δημιουργία υγιών νέων κυττάρων και βοηθά στην αύξηση της κυκλοφορίας στο σώμα. Οι ενήλικες με χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν πρεσβυακουσία ή απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία6. Μια θεωρία είναι ότι το φολικό οξύ βοηθά το σώμα να μεταβολίσει την ομοκυστεΐνη, μια ένωση που μειώνει την κυκλοφορία.

Μπορείτε να βρείτε φολικό οξύ σε τρόφιμα όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα φασόλια, τα μπιζέλια, οι φακές και τα κρέατα οργάνων.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης, ενισχύει τα οστά και διατηρεί τον καρδιακό ρυθμό σταθερό. Το μαγνήσιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από την απώλεια ακοής που σχετίζεται με τον θόρυβο7. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μαγνήσιο και ένα μείγμα βιταμινών Α, C και Ε μπορούν να μειώσουν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από τον δυνατό θόρυβο και να προστατεύσουν τα ευαίσθητα κύτταρα των εσωτερικών αυτιών από βλάβες.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι: πολλά φρούτα και λαχανικά, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, tofu, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως και ακόμη και μαύρη σοκολάτα.

Ένας υγιέστερος εαυτός

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ακοή επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο ζωής σας και τη γενική υγεία8. Οι δίαιτες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, ειδικά εκείνες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που είναι επίσης χαμηλές σε κορεσμένα λίπη, χαμηλές σε ζάχαρη και χαμηλές σε θερμίδες, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο απώλειας ακοής9. Η προσθήκη υγιεινών τροφών στη διατροφή σας και η εστίαση στα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να λείπουν μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την μακροχρόνια υγεία της ακοής σας. Και υπάρχουν περισσότερα καλά νέα. Εκτός από την ενίσχυση της υγείας της ακοής σας, μια καλά ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε τρόφιμα που προέρχονται από φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων και να βελτιώσετε τη συνολική ποιότητα ζωής σας. Η υγιεινή διατροφή είναι ένας ακόμα τρόπος για να βοηθήσετε την υγείας της ακοής σας. Επειδή η απώλεια ακοής μπορεί να προκύψει σταδιακά, ενδέχεται να μην παρατηρήσετε απώλεια ακοής έως ότου γίνει ενοχλητική για τη ζωή σας. Ο τακτικός έλεγχος ακοής είναι γρήγορος, εύκολος και ανώδυνος. Εάν εντοπιστεί απώλεια ακοής, ο ειδικός της ακοής σας μπορεί να προτείνει την καλύτερη λύση για εσάς. Προγραμματίστε έναν δωρεάν έλεγχο ακρόασης εδώ.